Пълен клек - един Ладжин метод

Информация за предстоящи семинари ТУК ПайдаЛаджин

Пълен клек – упражнение Ладжин

Пълното клякане е една от най-основните човешки пози. Поради бързата индустриализация на обществото, с масовото използване на столове и обувки, клякането се превърна в положение, което много хора имат затруднения да постигнат.

При пълното клякане коленете са свити и задната част на бедрата се опират в празците, като петите допират пода. Малките деца на възраст под четири години инстинктивно ще клекнат, когато искат да стигнат нещо ниско, и често остават в стабилно клекнало положение, когато играят.

Възрастните азиатци използват по-често клекнало отколкото седнало положение. Какво се случва при възрастните хора на запад, което води до загуба на способността да клякат? Влиза в силата правилото „способност, която не се използва, се губи”.  Много народи в миналото са използвали клякането за работа, хранене и почивка. Съвременното общество е елиминирало нуждата от клякане в ежедневието.

Дизайна на модерните обувки, които често са с повдигната пета е друга причина за затрудненото клякане. Носенето на такива обувки предизвиква съкращение на мускулите на прасеца и ахилесовото сухожилие, и води до загубата на мобилността на глезена, необходима за правилното клякане. Това кара хората да клякат в позиция наречена Западен клек, където петите остават във въздуха.

За щастие, много от нежеланите последствия от честото седене, неправилните обувки и избягването на клякането, са обратими. Когато се извършва правилно, пълият клек носи много ползи за физическото здраве.

Клякането лошо ли е за коленете?

Някои хора може да са чули съвети, че пълният клек е опасен за коленете.

Пълното клякане използва собственото телесно тегло и е безопасно упражнение, което има положително въздействие върху общото физическо здраве. Двете най-големи опасения са, че клекането може да доведе до артрит и наранявания на сухожилията.

По време на пълния клек се наблюдава натиск върху ставите на коляното. Няма доказателства обаче, че клякането може да доведе до увреждане на ставите. Обратно, проучвания в Пекин показват, че хората, които редовното клякат в младостта си, намаляват риска от артрит.

Важно е да се знае, че умереността е от ключово значение. Тялото със сигурност може да се приспособи към естествената позиция на пълен клек, и повечето от нас са в състояние да го постигнат в някакъв момент от живота си.

Клякането е безопасна позиция, когато се извършва правилно. Хора, които са здрави и в добра физическа форма, трябва да бъдат в състояние да клякат безопасно и с лекота.

Способността да се извършва пълно клякане е знак за добро физическо здраве.

Пет ползи от пълното клякане за вашето здраве

1. Гъвкавост на глезените

Трудността при опъване на глезените е често срещан проблем, който води до редица други проблеми, включително прегърбване, лоша стойка и „коляно на бегач”. Причината за загубата на мобилността на глезена е липсата на гъвкавост в мускулите на прасеца и ахилесовото сухожилие и в сковаността на ставите. Правилното положение на клек, с пети опрени на пода, изисква добра гъвкавост на глезените. Задържането в положение на пълен клек е чудесен начин за подобряване на мобилността на глезена с цел възстановяване на пълния обхват на движение.

2. Облекчаване на болките в гърба

Много хора имат прекомерна извивка в кръста, вследствие на стегнати мускули - флексорите (сгъвачите) на бедрата. По време на пълния клек, тазът се завърта назад, позволявайки на гръбначния стълб да се издължи. Това опъва стегнатите или съкратени мускулите в долната част на гърба. Позицията на тялото в дълбок клек предизвиква ефект на опъване, който декомпресира гръбначния стълб, като създава пространство между отделните сегменти на гърба.

3. Укрепване на мускулите на бедрата

При слабост на мускулите бедрата, често се наблюдава завъртане на краката навътре при скачане или слизане по стълби. Това поставя коленете в неудобно положение и може да доведе до наранявания. A положение на пълен клек, бедрата се завъртат в обратната позиция на външна ротация. Клякането укрепва мускулните групи, които са отговорни за извършването на тези действия, и това заздравява краката.

4. Укрепване на седалищните мускули

Големият седалищен мускул участва в извършването на много ежедневни дейности, като ходене, изкачване и тичане. Този мускул е важен стабилизатор на мускулите на туловището и краката. Наблюденията показват, че големия седалищен мускул се включва само след изминаване на половината път по време на пълнота клякане. Това означава, че укрепването на този мускул не може да бъде постигнато при частично клякане. Влизането и излизането в крайното положение на дълбок клек е един от най-ефективните начини за укрепване на големия седалищен мускул.

5. Корекция на стойката

Пълният клек е начин да се премахнат някои от лошите навици на стойката на тялото произлезли от модерния начин на живот. Клякането подобрява статичната и динамичната стойка на тялото. Подобряването на подвижността на ставите и засилването на долната част на тялото води до подобряването и баланса на цялата мускулно-скелетната система. Това ще има огромно въздействие върху начина, по който изглеждаме, по който се движим и по който се чувстваме.

Върни се обратно в ПайдаЛаджин